Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Başarılı ve Etkili Networking İçin 7 İpucu

19 Şubat 2015 Perşembe::

Başarılı networking stratejik planlama ve biraz da iyi bir şansın karışımıdır ve iş hayatında başarılı olmak networking’i iyi bilmekten ve etkin kullanmaktan geçer. Siz de aşağıdaki 7 adımı network oluştururken kendinize rehber edinebilirsiniz:

Yazı Boyutu : A A A A

1. Tanışmak İstediğiniz İnsanların Listesini Yapın:

Bir etkinliğe (lansman, toplantı, yemek, kokteyl vs.) katılmadan önce, katılımcılar hakkında önceden araştırma yapabilirsiniz. Katılımcı listesini gözden geçirip, kimle tanışmak istediğinize karar verebilirsiniz. Bu size değer katacak kişileri belirlemek için yardımcı olabilir. Aynı zamanda yaptığınız bu hareket, körü körüne insanlara kendinizi tanıtmak yerine, doğru insanla tanışmak için size bir fırsat oluşturur. Kişilerin fotoğrafları ile birlikte bir liste oluşturmak işinizi kolaylaştırabilir. Telefonunuza böyle bir liste hazırlayabilirsiniz. (Twitter veya LinkedIn hesaplarını kullanabilirsiniz.)

Ayrıca kişileri araştırırken özelliklerine ve ilgi alanlarına da bir göz atın. Böylece sohbete başlamak daha kolay olacaktır. İlgilendikleri bir alandan bahsederek dikkat çekebilirsiniz.

İpucu: Biletinizi alırken davetli listesine göz atabilirsiniz.

2. Şans Faktörüne Güvenin:

Hedef listesi oluşturmak sağlam bir strateji iken şansı da göz ardı etmemek gerekir. Ne de olsa neyi arasak onu buluruz. Bazen işi sadece şansa bırakın. Bir müşteriniz ya da çalıştığınız muhasebeciniz aracılığıyla hatta bir arkadaşınız aracılığıyla bile tanışmayı çok istediğiniz insanlarla tanışabilirsiniz.

3. Etkinlik Yerine Erken Gelin:

Başlangıçta çoğu etkinlikte özel bir an vardır. Bu değerli fırsatı kaçırmak istemezsiniz. Bunun için etkinliğin yapıldığı yere biraz erken gelmeye çalışın. Henüz kimse grubunu oluşturmamıştır ve herkes yeni insanlara açık bir şekilde bekliyor olacaktır. Salon tüm hızıyla dolarken siz de aksiyon alın ve oluşan konuşma grupları arasına katılın. Bu sayede iyi bir başlangıç yapmış olacaksınız.

4. Mümkün Olduğunca Çok İnsanla Tanışın:

Networking bir hacim oyunudur. Sizin için en değerli kişileri bulmak birkaç başlangıç tanışması gerektirebilir. Mümkün olduğunda çok sayıda bağlantı yapın ve mümkün olduğunca konuşmalarınızı çabuk tutun. Bir kişi ile fazla zaman kaybetmeyin.

Bu yaptığınız kaba bir davranış değil. Sadece sınırlı zamanınız var ve siz bu sınırlı zamanda optimum verim almalısınız.

Uzayan bir konuşmadan ayrılmak için içecek bir şeyler almaya gidebilirsiniz ya da WC’ye gitmek bir çözüm olabilir. Eğer profesyonellerin katıldığı bir etkinlikte iseniz kartvizit sormak konuşmanın kapanış sinyalini verir. Yakınlarınızda biri görürseniz kibarca özür dileyerek bulunduğunuz yerden ayrılabilir ve onunla konuşmaya başlayabilirsiniz. Bu da konuşmadan ayrılmak için bir yöntem olabilir.

Eğer birisi size bunu yaparsa, kırılmayın. Onlar da sizin gibi network oluşturmak istiyorlar. Yanınızdan ayrılan kişiyi takip etmeyin. Eğer gerçekten sizinle ilgilenmiş ise bir şeyler içmek için sizi de davet edecektir.

Çok ilginç bir konuşmasının içinde olsanız bile tek bir kişi ile bütün akşamı geçirmeyin. Belki bu ilginç konuşmayı başka bir zamanda kahve içmeye ayırabilirsiniz.

5. İddialı Olun:

Başlamış ve devam eden konuşmalara katılmanın kolay olmadığını biliyoruz. Mevcut konuşmaya katılmak için iddialı olmak gerekir. İyi haber şu ki, zaten insanlar o etkinliğe network oluşturmak için katılıyor. Yapılan doğru hareketler yadırganmayacaktır. Kısa bir merhabadan sonra isim sorarak ve kendi isminizi söyleyerek diğer insanlarla tanışabilirsiniz. Rahat olun ve kendinize güvenin.

6. Beden Dilini Okumayı Öğrenin:

Devam eden konuşmaya katılıp katılmayacağınıza karar vermek ve ortamı ölçmek için vücut dilini kullanabilirsiniz. Eğer iki kişi sohbet ediyorsa, açık bir duruşları varsa (bunun en iyi göstergesi ayakların veya vücudun dışarı doğru bakması) koyu bir sohbet içinde değillerdir ve siz böyle bir sohbete katılabilirsiniz.

Eğer kişiler derin bir konuşmanın ortasında ise bu konuşmaya dâhil olmak isterseniz, büyük ihtimalle dışlanmış hissedecekseniz. Aynı durum grup halinde konuşmalar için de geçerlidir. Bu tarz konuşmaların sonlanmasını beklemekte fayda var. Aksi halde sohbet eden kişiler için de bu rahatsız edici bir durum oluşturabilir.

Çevrenizdeki insanların farkında olun. Konuşmak ve tanışmak isteyen birini görürseniz göz teması kurmaya çalışın. Konuşmaya başladığınız zaman konuya odaklanın. Karşı tarafı dinlemeye özen gösterin.

7. Sosyal Medyayı Kullanın:

Tanıştığınız insanları çeşitli sosyal medya kanallarından takip edebilirsiniz. LinkedIn veya Twitter bunun için iyi bir fikir olabilir. Küçük bir ihtiyaçları doğrultusunda onlara yardım etmek bir sinerji oluşturabilir.

Bağlantı talebinizi bir mesajla iletebilirsiniz. Örneğin; ‘’Sizinle ……. etkinliğinde tanıştık ve sohbetten büyük keyif aldım. Tanıştığıma tekrar çok memnun oldum.’’

Kısa zamanda birçok insanla tanıştığınızda bazı kişileri hatırlayamayabilirsiniz. Bu atacağınız mesaj karşı tarafın sizi tanıması açısından referans noktası sağlayacaktır.

Bu yazı, Get Invited şirketinin CEO’su, girişimci ve konuşmacı Kyle Gawley’in bir yazısından çevrilmiş ve yorumlanmıştır. Yazar Selcan Ekin
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.